Kids' room
Kids' Room
Kids' Room
Kids' Room
Kids' Room
Kids' Room
Kids' Room
Kids' Room
Kids' Room

The Nest

The project aims to responde to the growing need of a family increasing the emotional pluralism of a relatively small space, giving a sense of warmth, intimacy and protection by offering a sleeping-nest feel. The wood reference intensifies this idea symbolically and literally. The synthetic gesture refers to the logic of the famous Froebel Cubes, established by Friedrich Froebel as the first system-plaything for educating young childrens. Frank Lloyd Wright is a famous example of children educated with the Froebel Cubes. "A child strives to separate things, to take them apart, to change their form, but also to reassemble them. The child is intent on discovering inner properties of things and having discovered them, on recreating the whole. A child will move the cubes, put them on top of each other and thus begin to build and determine a relationship between solids and voids." (A Child’s Work: Freedom and Guidance in Froebel’s Educational Theory and Practice, by Joachim Liebschner).

Methodological approache: a room of an appartment will be destinated to accommodate the child of a young couple, considering the awaiting arrival of a second child (a fact, depended a great deal on the length of time predicted on leaving at this appartment and the spatial/functional distribution analysis). The design took into account the possibility to assemble and disassemble some components in different moments. Wen smaller child will be old enough to sleep in a cot, will be moved and kids will share the room, mantaining the positive impacts of being together at that age, as it helps kids learn to sort out differences themselves and share common values and interests (respect each other, chatting, telling stories before sleep, playing, doing crafts together, reading together etc). 

 

First years both kids will sleep on the lower level (bed-underbed) while as growing up each child will get more privacy by giving them their own private area within the room. The space of the underbed could then maximize storage while the second desk will be assembled. The stairs of the bunk bed, integrated on the volume (addition through subtraction), allows natural light fill the desk while parallelaly assumes a sun shading structure role blocking-reducing direct sunlight arrive on lower bed.